top of page

VRIJ ZIJN               AUGUSTUS 2013

Het is woensdagmorgen, 7 augustus 2013, het einde van de heerlijke vakantietijd komt langzaam alweer in zicht. Na een periode van heel warm weer is het vandaag ineens een heel stuk koeler, bewolkt en regenachtig. Ik zit voor het eerst sinds lange tijd weer binnen op de bank te schrijven. Het is heel stil in huis heerlijk, hoe lang zou het duren …?

Ik heb werkelijk geen idee waar het deze keer over zal gaan, ik wacht af en word stiller en stiller van binnen …

Mr. K/I.H.R.: de vakantietijd kan voor sommige mensen een tijd zijn voor bezinning. Ook al doe je het niet bewust, stuur je er niet bewust op aan, door het wegvallen van de tijdsdruk besef je ineens hoe heerlijk het is om je gedachten vrijuit te kunnen laten stromen.

Kijkend naar de wolken, liggend en genietend in de zon, merk je dat je je zintuigen ineens veel bewuster ervaart. Je ruikt de zomer, de geur van het gras, je voelt intenser… Gedachteloos speel je met grassprietjes, of je laat het zand van het strand door je vingers glijden. Je hoort intenser: ineens vallen je geluiden op die er altijd zijn, maar die je eigenlijk nooit hoort, bewust hoort … Het kletterende geluid van een fonteintje, kinderstemmen in de verte, het ritselen van de bladeren in de wind.

Wat is het heerlijk en wat voelt het goed om zo intens te ervaren wat er allemaal om je heen gebeurt, hoe subtiel ook. Zelf word je rustiger, je ademhaling vertraagt iets, je kunt je overgeven aan dit weldadige, rustgevende gevoel, een loomheid die tegelijkertijd een alertheid inhoudt.

Dan gaan je gedachten dwalen, het is deze keer geen malen, geen repeteren van alle lijstjes die nog moeten worden afgewerkt, nee, het is een vrije loop van je gedachten. Ze gaan alle kanten uit. Besef je dat je nu in een meditatieve staat verkeert? Moeiteloos, niet gepland, niet gestructureerd…

Je bent! In je moeiteloos zijn daar op die lome zomerdag ben je ineens daar waar je anders zo’n moeite voor moet doen, daar waar je anders maar niet kunt komen. Zonder dat je het eigenlijk beseft ben je daar waar je direct in verbinding bent met je Zijn, met je diepere Weten, met je creativiteit, je bronenergie. Fantastisch als je dit beseft!

De tijd verstrijkt, de vakantiedagen glijden voorbij zonder van tevoren vastgelegd begin en einde. Je mag genieten, je mag doen wat je wilt, je hoeft je niet schuldig te voelen als er niets of heel weinig uit je handen komt. Je mag er zijn, zoals je bent, met je verlangens, je open blik, je kinderlijke verwondering. 

Wat zou er vandaag gebeuren? De dag ligt voor je open, als een stralende weg in de zon, een weg die zich voor je ogen ontvouwt:

Waar zou deze weg je brengen, ga je op pad? Kies je ervoor om te blijven waar je bent en te genieten van wat er is, of laat je je verrassen en geef je je over aan het gevoel dat alles goed is wat er zich die dag aandient?

Je merkt misschien ook wel dat een onverwachte wending op zo’n dag niet de gebruikelijke stress of irritatie bij je opwekt, ineens blijk je over een enorme flexibiliteit te beschikken en laat je je verrassen door jezelf, door je eigen reactie op wat er gebeurt. Het lijkt wel of je iemand anders wordt in deze vakantieperiode, een rustiger versie van je ‘normale’ zelf. Het blijkt dat juist die houding van verwondering, van verwachting, van openstaan voor iets nieuws en onverwachts, je de mooiste momenten van geluk en bijzondere ervaringen oplevert.

Juist dat landweggetje, dat niet eens op de kaart staat aangegeven, brengt je bij een verstilde waterpartij waar prachtige blauwe libellen zweven, met dubbele vleugels, waar een sfeer heerst van pure elfenenergie…

Juist dat onooglijke kerkje, wat op slot lijkt te zijn, blijkt een schat aan oude, prachtige heiligenbeelden te verbergen, en weet een bijzondere sfeer bij je op te roepen.

Als je jezelf de vrijheid geeft om open te staan voor wat zich aandient, blijkt er zoveel moois om je heen te zijn. Het hoeft niet altijd een spectaculair gebeuren te zijn. Juist in het kleine: een onverwachte ontmoeting, een mooi gesprek, in het gadeslaan van spelende kinderen, schuilt jouw spirituele ervaring. Juist dat geeft je het gevoel van intense tevredenheid, van geluk, verrukking en verwondering.

Hoe heerlijk zou het zijn als je deze levenshouding, deze verstilling, dit intens genieten van de dingen des levens konden vasthouden in het dagelijkse leven, het leven van alledag, buiten de vakantieperiode…

Zou het mogelijk zijn om de ideeën, die als flarden van gedachten door je hoofd zweefden tijdens lommerrijke zomerdagen, vorm te geven in je dagelijkse leven? Om deze gedachten, fantasieën, hersenspinsels waar je heimelijk om moest lachen serieus te nemen en te onderzoeken als vruchtbare, creatieve ingevingen?

Ga in gedachten eens terug naar je stille overpeinzingen, moeiteloos, naar je gedachten die kwamen en gingen als wolken wegdrijvend met de wind…

Kun je beseffen dat er een grote waarheid verscholen zit in jouw ogenschijnlijk chaotische denkwereld tijdens je vakantierust? Dat je opdat moment zo dicht bij je Zelf was, dat er pure, waarachtige, zuivere ingevingen je bewustzijn binnengingen?

Ga maar eens voelen hoe het was, daar, in die ontspanning… Welke gedachten spelen er ook nu nog door je hoofd? Bijzondere, creatieve, vrolijke, blik-verruimende ingevingen en overwegingen?

Misschien mag je hier iets mee doen, mag je gaan voelen of er iets meer is dan alleen maar hersenspinsels tijdens een ontspannen periode. Misschien word je langzaam aan wel blij van binnen, is er iets in je wakker geworden, begint het ook nu te bruisen, te sprankelen, voel je nieuwe vonken van creativiteit in je opborrelen…

Geef het de ruimte, gun jezelf de ruimte en de tijd om dit rustig te onderzoeken. Blijf vooral voelen wat deze nieuwe gedachten met je doen. Luister naar de boodschap die erin schuilt: Een boodschap speciaal voor jou, niet letterlijk, bijna niet in woorden te vatten. Maar wel te voelen: uitdagend, verlokkend, nieuwsgierig makend, popelend, afwachtend en tegelijkertijd ook vol voornemens en zoekend naar openingen, naar mogelijkheden.

Laat het stromen, verbaas je over jezelf, over de creativiteit, de vindingrijkheid, over de onvermoede kanten van jezelf.

En geniet ervan, van het wonder mens te zijn....

Voel je vrij

Vrij als een vogel in de lucht

Vrij als een wolk drijvend op de wind

Laat je gedachten los,

Laat ze gaan, laat ze stromen

Houd jezelf niet tegen, geef jezelf de ruimte

De ruimte om te ontdekken, om te leren, om te genieten

Sta open voor wat er zou kunnen zijn

Voor wat zich afspeelt buiten je begrenzing

Die je jezelf hebt opgelegd

Als bescherming

Als buffer tegen het oordeel van de buitenwereld

Jij mag zijn wie je wilt zijn

Vrij zijn, in alle openheid

Jij mag op zoek gaan naar wie je bent

Werkelijk bent

Naar je diepste innerlijke verlangens

Naar je bron van creatiekracht

Omarm het leven en geniet met volle teugen

Alles is er, voor jou, klaar om ontdekt te worden

Wees niet bang, vertrouw op je licht, op je kracht

Blijf in deze lichtheid, als een kind zo puur

Wij zijn met je

Wij kijken op je ontdekkingstocht met bewondering toe

Wij worden stil van zoveel emotie, zoveel hoop, zoveel kracht

Ga je weg, lief mens op aarde

Met ons, naast ons, wij zijn één

Wees gegroet,

Mr. Kuthumi en de Intergalactische Hoge Raad

door Marit Karssens

bottom of page